Witte thee is een kostbare en zeldzame theesoort waarvoor alleen de eerste, jonge knoppen van de theestruik worden gebruikt die binnen 48 uur worden geplukt. De knoppen worden 'gebrand' op 32 graden en omwikkeld met papier. Daarna wordt de thee twee dagen opgeslagen in houten kisten en nog tweemaal op een lage temperatuur gebrand. Witte thee bevat weinig theeïne maar veel voedingsstoffen en antioxidanten (meer dan de andere theesoorten).

Het aroma en de smaak van witte thee is subtiel, er zijn bloemige tonen in te vinden en ook zoete elementen van gras en hooi. Witte thee is goudgeel van kleur.

 

Gele thee zijn maar een paar soorten van. De jonge /blaadjesknopjes worden in zeil verpakt en op de oven gelegd. Hierdoor gaat de thee zweten. Dit laten ze een paar uur zo liggen. Daarna wordt het gerold en gedroogd.

 
Groene thee blijft groen want dit is het ongefermenteerde blad van de Camelliaplant.
Groene thee heeft de meest natuurlijke smaak, direct na de pluk wordt het meteen kort gestoomd om het fermentatieproces te stoppen, en daarna vaak gerold of gedraaid, gebroken of gemalen.
 
Zwarte thee komt van dezelfde Camellia plant.
Na het oogsten wordt de thee uitgespreid op roosters en verflenst het blad vanzelf. Door deze methode verdwijnt ongeveer 30-40% van het vocht.
De gerolde blaadjes worden in bakken gedaan in een speciale fermentatiekamer, er wordt lucht doorheen geblazen met een vochtigheidsgraad van 95%.
De fermentatie wordt gestopt door het blad te drogen.
Het drogen van de vochtige thee gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 95 graden, en aan het eind van het proces nog zo´n 40graden
Op deze manier wordt het vochtgehalte teruggebracht tot ongeveer 3-4%
 
Pu Ehr thee Pu-Er-thee doorloopt een speciaal rijpingsproces, fermentatie, waardoor de donkerrode kleur en de krachtige aard-achtige smaak ontstaat. Deze thee is zo speciaal dat ik er een apart artikel over zal schrijven. Tot die tijd kunt u het woord googlen en zelf op onderzoek uit gaan.
 
Oolong thee zit er dus tussen in en is half gefermenteerd.
Het ondergaat dezelfde nabewerking.
Veel mensen die gewend zijn aan zwarte thee moeten groene thee eerst leren waarderen door het een tijdje te drinken.
Groene thee is altijd wat bitterder dan zwarte thee.
 
Gearomatiseerde thee
 
Sommige theesoorten hebben een toegevoegd aroma.
Deze theeen worden aangeduid met de naam, variatiethee of smaakjes thee.
 
Er zijn ook thee soorten met bijvoorbeeld gedroogde stukjes van vruchten.
Soms worden er bloemen, kruiden of specerijen door de thee gemengd.
Uit het sap van vruchten worden worden aromakorreltjes gemaakt, die later toegevoegd kunnen worden aan de thee.