• Theekop
  • Hand vol thee
  • Thee potje
  • Witte thee

 

Een theesommelier moet:

Heel goed kunnen proeven,
Goed gevoel van smaak hebben,
Een groot liefhebber van thee bent,
Een goede combinatie kunnen maken van spijs en thee waardoor de aroma´s goed uitkomen waardoor de smaak goed tot hun recht komen.
De heerlijkste theecocktails kunnen maken.

 

Opleiding

Op dit moment is het vak theesommelier onbeschermd en niet erkend in Nederland. Om kennis van zaken te krijgen volgen veel theesommeliers meerdere cursussen en opleidingen. Doordat de thee steeds populairder wordt en thee zelfs een trend begint te worden, zullen er steeds meer cursussen, workshops en opleidingen tot theesommelier in Nederland te vinden zijn. De International Tea and Coffee Academy (ITC) geeft de driejarige opleiding tot theesommelier. De ITC Academy in Zeewolde is bezig om de opleiding officieel erkend te maken. De gesprekken hierover zijn bijna positief afgerond.

 

 

De theesommelier zal thee echt aanbevelen als drank bij de warme maaltijd. Qua smaak is het heel goed met elkaar te combineren. Bovendien heeft thee, en de vele antioxidanten die het bevat, een positieve invloed op het lichaam. Omdat er geen suiker en gisten in thee voorkomen, wordt de spijsvertering niet belast. Verder heeft thee een gunstige werking op de lever; vetten worden gesplitst waardoor de lever wordt ontzien. Dat heeft het prettige gevolg dat je je heel licht en vitaal voelt na het eten van bijvoorbeeld een Chinese of Indische maaltijd in combinatie met thee.

 

Bij thee heet cafeine overigens theïne. Hoe heter het water des te meer theïne er zal vrijkomen.
De theïne komt langzamer vrij in het lichaam dan cafeïne, waardoor je een langer durende, constante energieafgifte hebt. Na het drinken van koffie is de energieafgifte groter, maar korter.
Hieronder volgen enkele adviezen van Nederlands eerste vrouwelijke theesommelier Kasia Vermaire met betrekking tot combinaties van thee en gerechten.

 

Witte en groene thee bijvoorbeeld passen net als witte wijn en champagne goed bij vis, schaal- en schelpdieren en bij lichte fruitige desserts. Lapsang Souchong, een gerookte thee, is perfect bij gerookte zalm of gerookte kip, maar ook bij verschillende Franse kaassoorten.
Als een thee gearomatiseerd is, zoals Earl Grey, combineert dit goed met een crème brûlée of een romige ijssorbet met chocolade. Groene thee met munt kan ook heel goed bij chocolade.

Over het algemeen geldt dat hoe zuiverder het water is dat gebruikt wordt, hoe beter de kwaliteit en de smaak van de thee zullen zijn. Je kunt mineraalwater gebruiken, maar water dat je zelf filtert is ook goed. Kook het water één keer en breng het niet meer opnieuw aan de kook, anders koken de mineralen stuk. Dat heeft tot gevolg dat het water troebel wordt, waardoor de thee minder lekker zal zijn.

 

Verrassende combinaties:
Ananas met Chai Masala
Pure chocolade minimaal 80% cacao met Pu-Ehr
Sterrenmix thee met belegen biologische kaas
Tandoori kip met Ceylon thee
Zalm met Lapsang Souchong
Sushi met groene jasmijnthee
Hartige taart met Earl grey
Chocoladetaart met Pepermuntthee

 

Heeft u zelf een mooie combinatie met thee en spijs, laat het ons dan weten! Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe ideeën...