• Hand vol thee
  • Theekop
  • Thee potje
  • Witte thee

Thee

Thee……even een moment van rust.

 

Het was rond 2001 dat mijn interesse in thee is ontstaan.

De wil om te weten wat de natuur ons te bieden heeft, zorgde ervoor dat ik een opleiding kruidengeneeswijzen en voedingtherapie ben gaan volgen.

Vervolgens begon ook de interesse in thee, niet de voorverpakte zakjes dust thee, maar de echte losse thee.

De grote verscheidenheid in soorten en smaken is enorm, en daarbij zijn er verschillende ceremonies en tradities op het gebied van thee, die erg veel gezelligheid met zich meebrengen.

Denk maar eens aan de High tea’s of de Afternoon tea’s, de Chinese- en Japanse theeceremonies.

 

Lees meer: Thee

De oorsprong van thee

De oorsprong van thee

 

 

Duizenden jaren geleden begon de theecultuur in China.

 

Het verhaal gaat dat 2737 jaar voor Christus Keizer ShenNung de ontdekker is geweest.

De legende wil dat de keizer, die enkel gekookt water dronk, met het oog op hygiëne in het bos zat waar hij zich verwonderde over de heerlijke geur die ontstond.

Die bleek te worden veroorzaakt door een paar blaadjes van een onbekende plant die in het water waren gevallen. De thee was ontdekt!

 

Nederlandse koopvaarders maakten in de 17e eeuw kennis met thee tijdens hun ontdekkingsreizen naar het Verre Oosten.

 

Handelaren zagen de grote gebruiksmogelijkheden van thee.

Op Java en Sumatra legden de Nederlanders later theeplantages aan.

De Engelsen deden dat in India en Sri Lanka(toen Ceylon)

 

 

Thee is een tropische plant( Camellia Sinensis en de Camellia Assamica) met rose-witte geurige bloesem.

 

In de vrije natuur kan de plant uitgroeien tot een hoogte van zo'n 20 meter.

Op de theeplantages probeert men door snoeien de plant niet hoger dan circa 1 meter te laten worden, dat vergemakkelijkt vooral het plukken van de blaadjes.

Maar de theestruik kan op diverse manieren worden gecultiveerd.

Dit levert een enorme variëteit in soorten op.

In ieder geval heeft een theeplant vruchtbare, humusrijke grond, warmte en vocht nodig om goed te gedijen.

De theestruik heeft 4 a 5 jaar nodig om oogstrijp te worden.

De kwaliteit van de thee is afhankelijk van het type plant of struik, maar ook van de ligging van de plantage ten opzichte van de zeespiegel.

De beste kwaliteit komt van de hooggelegen plantages(high grow), maar er is ook hele goede kwaliteit thee te krijgen van lager gelegen plantages. 

Door de hoogte is het droger en de lagere temperaturen zorgen voor een langzame groei in vergelijking met de lager gelegen plantages(low grow).

Ook het tijdstip van plukken is van invloed op de kwaliteit.

Thee wordt op de meeste plaatsen gedurende het hele jaar geplukt.

Maar de bladeren die tijdens de droge periode worden geplukt, zijn veel langzamer gegroeid dan die in de natte periode van het jaar.

De theebladeren uit de droge tijd zijn doorgaans van betere kwaliteit.

Elke theeplantage is verdeeld in tuinen.

Iedere dag wordt er in een andere tuin geplukt.

Na verloop van tijd(ongeveer 8 a 9 dagen) zijn de theeplukkers weer terug in zo'n tuin.

De theestruik heeft dan de gelegenheid gehad om verder te groeien en weer jonge blaadjes te maken.

 

 

De bekendste theesoorten komen uit Aziatische landen zoals China, Sri Lanka, Indonesië en India.

 

Maar ook enkele Afrikaanse en Zuid Amerikaanse landen zoals Kenia, Malawi en Argentinië zijn belangrijke theeleveranciers.

Doordat klimaat en omstandigheden variëren verschillende soorten uit diverse landen sterk.

Ook per land kan er tussen de diverse districten een aanzienlijk verschil zijn.

In India is de Assam thee uit het noorden heel anders van karakter dan de thee uit het Himalayagebergte(de beroemde Darjeelingthee).

 

 

 

 

Onze visie

Onze Visie

 

Naar mijn mening heeft onze maatschappij een karakter opgebouwd die er vooral op gericht is om alles zo snel en efficiënt mogelijk te produceren, met zo weinig mogelijk kosten, om vervolgens een product zo snel mogelijk bij de consument aan te bieden.

 

Gelukkig zit er een ommekeer in deze tendens.

Men wordt zich steeds meer bewust van gezonde voeding en dranken, maar vooral van het nut daarvan op de lange termijn.

Consumenten gaan steeds beter en bewuster inkopen, en letten daarbij op de kwaliteit van een product, het is op dit moment een trend om bewust met voeding om te gaan.

 

Ook de ondernemers in ons land gaan beduidend anders met de inkoop om dan voorheen.

Velen van hen zijn van mening dat een product een bepaalde uitstraling moet hebben, omdat de kopende consument ook steeds kritischer wordt, en zo doen ook zij hun best een verantwoord en goed smakend product te verkopen, wat uiteindelijk een stukje meerwaarde aan hun bedrijf geeft.

 

Mijn doel is om mensen geïnteresseerd te maken voor echte thee en het nut daarvan.

 

Het is goed voor de gezondheid, het smaakt heerlijk, en het is op allerlei manieren te presenteren.

Indien u over een bepaald onderwerp vragen heeft, dan kunt u altijd een e-mail sturen welke ik dan graag zal beantwoorden.

Blad grade

 

 

 

Blad-grade

 

Bij het zeven van de gedroogde theeblaadjes ontstaan bladthee, gebroken thee(‘broken’), fannings en dust.

 

Bladthee soorten zijn:

Orange Pekoe (O.P), Flowery Orange Pekoe (F.O.P), Golden Flowery Orange Pekoe (G.F.O.P.),

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (T.G.F.O.P.), en Silver of Super Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (S.T.G.F.O.P.)

 

Pekoe

Is een blad grade speciaal voor Ceylon thee.

Dit is een zeer grove broken-thee, bijna een blad thee, en iets krachtiger dan O.P.

 

Broken-thee

Wordt uit bladthee gezeefd of als zodanig geproduceerd. Deze thee is behoorlijk krachtig, donker en soms bitter. Daarom moet hij in kleine doses worden gebruikt en mag deze thee niet te lang trekken. De Broken-thee wordt altijd aangeduid als ‘broken’.

 

Fannings

Klein overgebleven zeefsel, wordt bijna uitsluitend voor theezakjes gebruikt. Deze thee is zeer krachtig, donker kleurend en wordt snel bitter.

 

Dust

Dit is de benaming voor de overgebleven fijnste, bijna stofachtige stukjes blad. Ze zorgen voor een sterk aftreksel zijn zeer bitter en worden voor theezakjes gebruikt.

 

 

Voordelen theezakjes:

Handig voor één kopje thee, geen kans op verstoppingen, makkelijk voor het zetten van grote hoeveelheden.

 

Nadelen theezakjes:

Door het snelle aftreksel vaak erg bitter, geven erg snel veel looizuur af waardoor de thee erg bitter en wrang wordt.

Theezakjes zijn maar 4 tot 6 maanden houdbaar terwijl losse thee een paar jaar houdbaar is.